Zarówno kuchnia otwarta, jak i zamknięta ma swoje wady i zalety, warto poznać najważniejsze z nich, aby przez długie lata cieszyć się dokonanym wyborem.

Kuchnia otwarta

Kuchnia otwarta połączona jest najczęściej z salonem, dzięki czemu zarówno kuchnia, jak i salon wydają się bardziej przestrzenne. Jest to świetne rozwiązanie dla ludzi kochających większe, otwarte lub półotwarte przestrzenie, którzy nie muszą mieć w domu sztywnych podziałów pomieszczeń ze względu na funkcję. Otwarte kuchnie są bardzo fajne dla gościnnych, przyjacielskich domów, gdzie ważne jest, aby osoba gotująca nie była odizolowana od gości.

Zalety:

● Zarówno kuchnia, jak i salon wydają się większe, bardziej przestrzenne.

● Osoba gotująca nie jest odizolowana od rodziny i gości w trakcie przygotowywania posiłków. Łatwiej też o pomocną dłoń, gdy widać jak wiele pracy wymaga przyrządzenie posiłku.

● Przenoszenie zastawy oraz posiłków do salonu jest łatwiejsze.

Wady:

● Zapach przygotowywanych potraw unosi się w salonie, nawet jeśli mamy dobry wyciąg. Niektóre osoby lubią apetyczne zapachy w mieszkaniu, kojarzy im się to z ciepłym, rodzinnym klimatem, natomiast każdy z nas wie, że czasami te zapachy nie są tak kuszące i miłe sercu oraz niestety wcale nie zwiastują przepysznej uczty. Nawet najlepszym zdarza się coś przypalić, a obróbka termiczna niektórych produktów spożywczych wcale nie pachnie apetycznie. Zapachy kuchenne a nieraz i tłuszcz osiadają na tekstyliach i materiałach używanych w salonie. Można śmiało założyć, że otwarta kuchnia jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie gotują zbyt wiele.

● Głośna, zagłuszająca telewizor czy rozmowy praca sprzętu kuchennego (miksery, blendery, wyciąg, zmywarka itd.).

● Bałagan po gotowaniu będzie widoczny w salonie, więc trzeba go od razu uprzątnąć lub wyluzować z pedantyzmem.



Kuchnia zamknięta

Wielu jest miłośników kuchni zamkniętych, którzy wolą pracować nad posiłkami w samotności. Zapachy też nie rozchodzą się tak intensywnie po innych pomieszczeniach, zwłaszcza gdy mamy dobry wyciąg. Można też za zamkniętymi drzwiami ukryć nieporządek spowodowany przygotowywaniem wielkiej wyżerki. Przecież nie zawsze jest czas na to, aby posprzątać po gotowaniu. Łatwiej też zrelaksować się po obiedzie nie widząc kątem oka sterty naczyń w zlewie.

Zalety:

● Praca urządzeń kuchennych nie jest tak bardzo przeszkadzająca, gdy dobiega z zamkniętej kuchni.

● Jest wiele osób, które nie znoszą lub wstydzą się bałaganu, choćby był jak najbardziej uzasadniony dopiero co zakończoną pracą. Dlatego też plusem zamkniętej kuchni jest to, że ów bałagan można ukryć za drzwiami.

● Zapachy kuchenne nie rozchodzą się aż tak bardzo po domu, jak przy kuchni otwartej.

Wady:

● Główną wadą kuchni zamkniętej wydaje się być izolacja osoby gotującej od rodziny czy gości, choć niejedna osoba woli pracować w skupieniu i samotności, bez rozpraszających pogaduszek i setki pytań o to, co gdzie stoi.